communicatie

Communicatie: Before You Speak => THINK

communicatie

Dit mooie bord met wijze woorden over communicatie een keer voor mijn verjaardag van een vriendin gekregen.

Net als zij houd ik van korte krachtige teksten die tot de kern komen. Een schot in de roos. 

Het bord staat in mijn praktijk en zo helpt het mij (en anderen ;-)) om bewuster te communiceren. Het is vooral handig op momenten als je iets minder goed in je vel zit en wellicht sneller geïrriteerd bent en neigt om vanuit negatieve energie te reageren.

Hoe vaak stellen we onszelf de volgende vragen voordat we het initiatief nemen om iets te zeggen?

Is het waar?

Feitelijke informatie is redelijk goed te checken of het waar is of niet. Communicatie gaat echter ook vaak over onze beleving, waarbij onze emoties en gevoelens een grote rol spelen en de feiten soms meer naar de achtergrond verdwijnen.

De kans dat we dan gaan invullen voor de ander, bijvoorbeeld denken waarom degene iets wel/niet doet of zegt, wordt hierdoor groter. Vandaar dat het goed is om je vooraf af te vragen of het verifieerbaar is wat je zegt, anders zijn het wellicht onze interpretaties die de overhand nemen en die zijn per definitie subjectief….

Want hoe je naar dingen kijkt hangt voornamelijk af vanuit welk gezichtspunt je het bekijkt. Meestal kijken we vooral vanuit ons eigen standpunt en zien dat als enige waarheid. Een ander kan het heel anders beleven omdat diegene het weer bekijkt vanuit haar/zijn perspectief. Dus wat is dan waar?

Is het nuttig?

Alleen al je even bewust te zijn van de vraag of het nuttig is voor de ander wat we te zeggen hebben, is een mooi begin om meer rekening te houden met de ontvanger van onze boodschap.

Is het inspirerend?

Dat is een mooie vraag om even bij stil te staan. Als je dat doet kies je wellicht jouw woorden anders en denk je er (nog) beter over na hoe je iets kunt zeggen, want is het niet fijn dat de ander er iets mee kan en zich geïnspireerd voelt door hetgeen je zegt?

IMG_5651Is het noodzakelijk?

Is het noodzakelijk dat we tegen een ander zeggen dat we iets niet mooi vinden als daar niet om gevraagd wordt? Is het noodzakelijk dat we iemand zeggen dat diegene al twee keer hetzelfde verteld heeft? Is het noodzakelijk dat …..?

Is het vriendelijk?

Het stellen van deze vraag aan jezelf voordat je spreekt, helpt je om bewust te worden van jouw intentie van de boodschap.

Veel plezier en wijsheid bij het communiceren gewenst!

Wil je meer weten over communicatie of wil je reageren? Neem gerust contact met mij op.

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+