Loslaten met jongleren

loslatenOm los te laten ‘moet’ je je eerst bewust worden dat je iets vasthoudt. Zodra je dat weet is loslaten een kwestie van maar gewoon doen. Je kunt namelijk niet een beetje loslaten.

Loslaten is vaak spannend door de onderliggende angst dat het mis kan gaan of op zijn minst dat de uitkomst onzeker is. Toch blijkt dat door los te laten verrassend snel nieuwe positieve energie kan ontstaan en de angst ongegrond blijkt.

Jongleren

 

Onlangs heb ik voor de vrijwilligers van een patiëntenorganisatie een workshop jongleren georganiseerd, waaraan ik zelf ook meedeed. Natuurlijk begin je met één balletje loslaten (opgooien) en weer opvangen. Simpel, alles onder controle :-). Zelfs gekruist (rechts gooien en links opvangen en vice versa) is geen probleem.

Al snel pakten we er een tweede balletje bij en dat vond ik een stuk lastiger.

Ik ging namelijk onbewust smokkelen. Ik gooide het eerste balletje omhoog en het tweede balletje gaf ik snel door aan de andere hand (deze gooide ik dus niet in de lucht).

Ik had echt moeite met het opgooien (loslaten) van het tweede balletje. Kennelijk wilde ik de controle houden door een kortere weg te kiezen. Grappig om te merken en een belangrijke bewustwording. Pas nu kon ik het anders doen.

Focussen

loslatenDoor heel bewust met al mijn aandacht te focussen, gooide ik het tweede balletje ook op en liet ik echt los. Sneller dan verwacht lukte het mij de twee balletjes ook weer op te vangen. Helemaal blij met deze ervaring blijf ik dit dagelijks oefenen. Een derde bal is voor later.

Positieve energie

Door het kruislings gooien en weer opvangen wordt de communicatie tussen beide hersenhelften gestimuleerd. Het levert creativiteit en positieve energie op.

Daarnaast sta je jezelf toe fouten te maken. Het vallen van de balletjes is immers in het begin meer regel dan uitzondering en dat geeft helemaal niets. Je bent al blij als het een keer lukt en zo heb je een open houding gericht op leren (jezelf ontwikkelen) ipv een prestatiegerichte houding (laten zien wat je kan).

loslatenOp deze manier ontstaat er meer ruimte voor nieuwe inzichten, creativiteit en oplossingen. Je leert hoe je het beter en anders kunt doen door het maken van ‘fouten’. Vallen en opstaan hoort daarbij.

Wees je bewust van deze mindset en neem dat de rest van de dag mee, zodat je met een glimlach op je gezicht relativeert wat er op je pad komt.

Als je vastloopt in je gedachten of geen inspiratie hebt, ga even jongleren om zo los te laten en positieve energie en creativiteit in jou te activeren.

loslatenIk kan het iedereen aanraden dagelijks wat te stoeien met de jongleerballetjes. Ik ben benieuwd hoe je het ervaart en hoe het loslaten bij jou gaat en wat het je oplevert.

Give it a try!

Caroline

 

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+ 

2 antwoorden
 1. Marianne
  Marianne zegt:

  Hoi Caroline,
  Gefeliciteerd met het mooie tentamencijfer en het behalen van je P!
  Leuke foto’s en leuke jongleertips.
  Ik heb hier thuis ook nog wat van die balletjes liggen….

  groetjes,
  Marianne

Reacties zijn gesloten.