De positieve energie van reizen

Florence stond al een tijdje op mijn lijstje om te bezoeken. Toen vlucht en hotel eenmaal geboekt waren gaf me dat ook het gevoel van Yes! Mijn streven is om elk jaar een (voor mij nieuwe) Italiaanse stad te bezoeken.

Perugia

leven vanuit je kernPerugia, waar jaarlijks het Jazzfestival gehouden wordt en wat zuidelijker ligt, was ook zo’n wens van mij om heen te gaan. Ter plekke uitgezocht en met de trein kon je daar prima naar toe vanuit Florence. Dus gedaan :-).

Plattegrond gekocht al daar en op zoek naar de oude stad, gebouwd bovenop een steile heuvel. Het was een aardig eindje lopen in de warmte maar dat maakte niet uit. We waren in de buurt en konden op een gegeven moment de muziek al horen. Een lekker hapje en drankje deden ook wonderen.

In de NRC Next las ik eens ‘Wie reist, passeert de grens van wat hij weet, zoekt de grenzen op van wat hij kent, werpt zijn angsten af.’ Die zin is mij altijd bijgebleven en vind ik erg toepasselijk. Want inderdaad op pad gaan, het onbekende tegemoet levert je veel positieve energie op.

Zintuigen

Je gebruikt al je zintuigen optimaal (bent daardoor in het hier en nu), bent nieuwsgierig, staat open voor wat je tegen komt en hebt vertrouwen in jezelf en ook de ander. Een onbekende bijvoorbeeld aan wie je de weg vraagt of waarmee je spontaan een leuk contact hebt. Juist die onverwachte vorm van verbinding geeft een goed gevoel. We zijn en blijven sociale wezens.


“Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen” – Confucius


 

kennis => inzicht => krachtig

PerugiaDaarnaast doe je ook nieuwe kennis op van de omgeving en dat geeft weer inzicht en maakt krachtig. Je maakt keuzes om je doel te bereiken en/of je laat je meevoeren naar wat erop jouw pad komt. Beiden zijn heerlijk om te ervaren.

Reizen vertraagt ook nog eens de tijd. Het geeft de rust om te bezinnen en te reflecteren volgens Remco Dijkstra, auteur van het boek Wereldtrip van een jonge psychiater: te gek! Ik ben het met hem eens en ervaar dit ook elke keer weer op reis.

En dan als je weer thuis komt neem je al deze herinneringen met je mee. Het maken van foto’s tijdens het reizen helpt om de beelden levendig te houden, waarbij vaak ook geuren, geluiden, sfeer ed weer naar boven komen. Je zit er weer helemaal in, zie ook mijn blog Het positieve effect van verbeelding.

Kortom reizen, de onbekende wereld in, doorbreekt je gewoonten en patronen (weg van de gebaande paden) en levert je veel positieve energie op.

Dus verlaat je comfortzone, geef je over aan het onbekende en ervaar de vrijheid.

Op reis heb je alles wat je nodig hebt bij de hand: jouw zintuigen. De rest is ballast 🙂

Je kunt natuurlijk ook in Nederland eens een onbekende stad of streek bezoeken. Succes verzekerd en thuis lekker nagenieten.

Enjoy!

Caroline

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+