wandelen

Wandelen verbetert ook mentale gezondheid

Nu veel mensen thuiswerken in verband met corona, is het soms lastig om vanachter je scherm te komen en even te ontspannen. Daarom de tip om dagelijks  minimaal 20 minuten te wandelen. Dagelijks 20 minuten wandelen heeft al een positieve invloed op jouw fysieke en mentale gezondheid.

Zo zorgt bewegen voor een betere doorbloeding in de hersenen waardoor hersenweefsel voldoende zuurstof en voedingsstoffen kan opnemen. Regelmatig bewegen beschermt bovendien tegen cognitieve achteruitgang en het verkleint het risico op verschillende hersenaandoeningen. En nu extra belangrijk: het verhoogt je weerstand tegen allerlei (virus)infecties. Maar het heeft nog veel meer voordelen.

Minder stress

creativiteitRegelmatig wandelen helpt je te onthaasten en zorgt ervoor dat je opgebouwde stress kunt loslaten.

Na zo’n wandeling ben je productiever, creatiever en voel je je beter. Je bent even los van het werk en kunt volop genieten van het hier en nu. Kortom het geeft je ontspanning. En dat is nodig om jouw batterij weer op te laden.

Tijdens de wandeling kun je via je oortjes genieten van jouw lievelingsmuziek want ook muziek heeft een positief effect. Tijdens het lopen kun je ook even bijpraten met een vriend(in) of met collega via mobiel of in real life. Zo hou je jouw sociale contacten toch een beetje bij in deze coronatijd.

Wandelen

Een handige app die je helpt om dagelijks te wandelen is de app Ommetje van de hersenstichting. De app is ontwikkeld in samenwerking met Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Zodra je jouw wandeling start druk je op de knop en worden jouw route en tijd bijgehouden. Heb je nog geen 20 minuten gelopen en wil je stoppen, dan komt de vraag of je echt wilt stoppen of nog even wilt doorlopen, zodat je de 20 minuten toch haalt. En zo motiveert het je om voldoende te bewegen.

Ook kun je zelf een team starten en elkaar motiveren om regelmatig te lopen. Je krijgt allerlei medailles als je zoveel ommetjes hebt gelopen en wordt beloond als je opeenvolgende dagen je ommetje loopt. Je ontvangt regelmatig hersenweetjes zoals bijvoorbeeld

Wist je dat maar liefst driekwart van de ongeveer 86 miljard zenuwcellen in de hersenen betrokken zijn bij beweging? Je hersenen zijn volop aan het werk tijdens je Ommetje”. (hersenstichting.nl)

 

Zwanen

Ik woon in een buurt waar veel water is en dus ook veel vogels zijn. Zo zijn er verschillende zwanenparen die meestal wel mijn aandacht trekken. Ze zijn zo mooi en sierlijk en waar de een zwemt, is vaak ook de ander in de buurt te vinden.

 

 

Het geeft mij een soort gevoel van rust als ik de zwanen relaxt zie dobberen. Grappig gezicht als ze eten aan het zoeken zijn en hun hele nek onder water is. Slapende zwanen, waarbij hun nek opgevouwen op hun lichaam rust, vind ik ook prachtig.  Ze komen op mij heel mindful over en dat werkt door in mij. De natuur heeft op mij zo wie zo een rustgevende invloed.

 

Ik ben benieuwd wat jij tegenkomt tijdens het wandelen. Er is altijd wel wat te zien onderweg en neem ook eens een andere route. Laat je verrassen. Veel plezier!

Caroline

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+