kracht

8 tips om in je Kracht te staan en blijven

In je Kracht staan! Wat is dat en hoe doe je dat?

“Het is een soort natuurlijke flow waarin je je als een vis in het water voelt”.

Vergelijk het met een stromende rivier, die bij eventuele stagnaties  toch weer een uitweg vindt en verder stroomt.

“Kracht is dus niet alleen het gevoel dat het lekker gaat maar ook dat je om kunt gaan met eventuele hindernissen die je op je pad tegenkomt en in beweging blijft”.

flow

flow

 

Verschillende aspecten dragen bij om in je kracht te staan. Ik noem er acht, waarbij juist de combinatie van de verschillende aspecten de werking verhoogt en het resultaat meer is dan de som der delen (synergie-effect).

 1. Contact met jezelf

Een van de eerste punten waaraan ik denk bij in je kracht staan is het contact met jezelf! Het kunnen voelen hoe het met je gaat, welke emotie, gevoelens, gedachten erbij je spelen. Belangrijk is dat alles er mag zijn, ook de tegenpool van kracht, kwetsbaarheid of misschien wel juist.

2. Communicatie

Zodra je voelt en weet wat er speelt bij jezelf kun je ervoor kiezen dit te communiceren met de ander. Het is belangrijk jezelf te uiten en ook te luisteren naar de reactie van de ander.

3. Openstaan voor anderen

De kracht zit niet alleen in jezelf maar ontstaat mede door de wisselwerking met anderen. Star en stug vasthouden aan jouw eigen mening levert al snel tunnelvisie op. Dus naast vertrouwen in jezelf is vertrouwen in de ander ook essentieel om open te staan voor andere meningen en inzichten. Je verplaatsen in het perspectief van de ander helpt je daarbij.

4. Doorzettingsvermogen

Doorgaan ook als het lastig wordt. Niet bij de minste of geringste tegenslag stoppen, maar doorgaan als je erin gelooft en weet dat het haalbaar is.

5. Veerkracht

veerkracht

veerkracht

Veerkracht is het weer opveren en herstellen na een stressvolle gebeurtenis.

Je kunt de draad weer oppakken na een moeilijke periode en meestal kom je er sterker uit:

  • je wordt je bijvoorbeeld bewuster van jouw persoonlijke kracht en talenten
  • je waardeert het leven wellicht meer na een crisis
  • relaties met anderen kunnen verbeteren

6. Geduld

Soms hebben dingen meer tijd nodig dan je lief is maar wanneer je geduld hebt komt dit meestal de zaak ten goede, zie ook mijn blog De kracht van geduld.

7. Loslaten

Door afstand te nemen kun je vaak beter zien hoe iets in elkaar steekt i.p.v. dat je er helemaal in zit. Een nachtje slapen doet wonderen. Loslaten is soms ook bewust afscheid nemen en verder gaan.

8. Balans

In bovengenoemde punten is het belangrijk de balans te vinden. Niet helemaal doorschieten naar de ene of de andere pool: bijvoorbeeld niet alleen maar open staan voor anderen en daarbij jouw eigen mening en inzichten vergeten. Het gaat erom dat je beide kanten van dezelfde medaille ziet en toelaat. Juist die combinatie zorgt voor de kracht.

In je kracht staan

innerlijke kracht

innerlijke kracht

Bovenstaande tips kunnen je helpen in je kracht te staan en te blijven, zodat je gelukkiger en gezonder in het leven staat zowel privé als in je werk.

Ik heb reeds veel cliënten in dit proces met succes begeleid. Kijk voor ervaringen bij referenties.

Wil je meer weten en meer in je Kracht staan, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Dan bespreken we de mogelijkheden zoals individuele sessies of een dagworkshop waarbij alle aspecten aan de orde komen. Een op maat gesneden training In je Kracht staan voor werknemers in het bedrijfsleven is ook mogelijk.

Succes!

Caroline

 

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+