self efficacy

De kracht van self efficacy

Onlangs heb ik mijn bachelorthesis t.b.v. mijn BSc Psychologie met een 8 afgerond. Het onderwerp was de intentie tot het matigen van alcoholconsumptie bij ouderen van 55+ en de rol van sociale identiteit en self efficacy hierbij. Self efficacy is moeilijk in het Nederlands te vertalen. Door Bandurra (1986) wordt het omschreven als ‘het vertrouwen dat mensen hebben in hun eigen vermogen om specifiek gedrag in verschillende omstandigheden uit te voeren’. In dit onderzoek hebben 260 respondenten  een digitale vragenlijst ingevuld over onder andere de intentie om minder alcohol te drinken, alcoholconsumptie en self efficacy. Graag licht ik in deze blog de positieve rol van self efficacy toe.

Groeiend percentage ouderen 55+ drinkt overmatig

Aangezien in Nederland een groeiend percentage ouderen van 55+ overmatig drinkt is dit een relevant onderwerp om te onderzoeken. Mannen drinken overmatig wanneer zij per week meer dan 21 glazen alcohol drinken; voor vrouwen is dit meer dan 14 glazen alcohol per week. Een complicerende factor is dat de groep ouderen extra (gezondheids)risico’s loopt ten aanzien van alcoholgebruik. Zo verandert de lichaamssamenstelling van mensen met de leeftijd waardoor ouderen gevoeliger zijn voor alcohol. Het is dus van belang om te kijken hoe ouderen van 55+, die overmatig alcohol drinken, beïnvloed kunnen worden om minder alcohol te drinken.

Wat is self efficacy?

Self efficacy is, zoals al genoemd ‘het vertrouwen dat mensen hebben in hun eigen vermogen om specifiek gedrag in verschillende omstandigheden uit te voeren’. Het gaat niet om de vaardigheden die een persoon bezit, maar het hangt vooral samen met de sterkte van de overtuiging die deze persoon op een bepaald moment heeft om een taak uit te voeren. Zolang iemand de sterke overtuiging heeft dat hij/zij in staat is om bijvoorbeeld in plaats van elke dag, om de dag een glaasje alcohol te drinken (hoge self efficacy), dan is de verwachting dat dit een positief effect heeft op de intentie om minder alcohol te drinken.

De kracht van self efficacy

Mensen met hoge self efficacy

  • motiveren zichzelf door overtuigingen te vormen over wat ze kunnen doen: zoals doelen stellen en de weg daar naar toe in kleine stapjes plannen.
  • voelen zich prettiger, ervaren minder stress en angst omdat ze de overtuiging hebben dat ze bepaald gedrag uit kunnen voeren.
  • houden het langer vol en zijn veerkrachtiger bij terugval. Hoe meer moeite en tijd mensen stoppen in de intentie om bijvoorbeeld minder alcohol te drinken, hoe langer ze het volhouden en hoe veerkrachtiger ze om kunnen gaan met terugval.
  • zoeken indien nodig sociale support bij familie, vrienden of anderen, die hen motiveren om door te gaan.

Kortom mensen met hoge self efficacy creëeren een positieve omgeving waarin ze een vorm van controle hebben (Bandura, 1997).

Resultaten

Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen met hoge self efficacy een lage intentie hebben om minder alcohol te drinken. Dat is opmerkelijk omdat het tegendeel verwacht werd.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen met hoge self efficacy goed in staat zijn om minder alcohol te drinken, omdat self efficacy werkt als een vorm van interne controle. Dit wordt ondersteund in theorie en onderzoek van Bandura (1986, 1997). En ook in dit onderzoek blijkt de negatieve samenhang tussen self efficacy en alcoholconsumptie, dus hoe hoger de self efficacy hoe lager de alcoholconsumptie. Mensen met hoge self efficacy drinken minder en hebben daardoor waarschijnlijk een lagere intentie om minder alcohol te drinken.

Dus het verhogen van self efficacy om minder alcohol te drinken door middel van coaching kan bij ouderen, die veel en overmatig drinken een nuttige interventie zijn om minder alcohol te drinken.

Vragen?

Maar niet alleen bij de intentie om minder alcohol te drinken, kan hoge self efficacy nuttig zijn, ook bij het bereiken van andere doelen heeft dit een positief effect. Kun je hulp gebruiken bij het verhogen van jouw vertrouwen in je eigen vermogen om specifiek gedrag in verschillende omstandigheden uit te voeren? Of heb je vragen? Ik hoor het graag.

Wens je een mooie dag!

Caroline  

 

Literatuur:
Bandura, A. (1986). Social Foundations of Thought and Action: A Social Cognitive Theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: Freeman.

 

Vind je deze informatie interessant? Wil je dit bericht dan delen met jouw vrienden en netwerk via de shareknoppen? Alvast bedankt.

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+