geduld

De kracht van geduld

filosofie Het schrijven van mijn essay voor Filosofie was een leuke én lastige opdracht *.

Ik ben er helemaal ingedoken en was daar een week behoorlijk druk mee. Iedere keer kleine wijzigingen aanbrengen en soms ook rigoreuze veranderingen. Kortom het was een intense periode, waarbij ik de stof talloze keren heb doorgelezen en voordeel is dat ik deze nu niet meer vergeet. Maar goed dat veel cliënten op vakantie waren en ik er tijd voor vrij kon maken.

Even geduld a.u.b.

mindfulnessEn dan het moment van insturen naar de examinator. Klik … verzonden. Blij en opgelucht want nu weer meer tijd voor andere dingen. De examinator was op vakantie en kwam pas over een week terug, dus een snelle reactie zat er niet in.

Nu bijna twee weken verder nog geen reactie. Natuurlijk zal zijn emailbox vol zitten en zal het even duren voordat hij bij mijn essay is. Ik snap dat allemaal best, maar ik merk ook een beetje ongeduld bij mezelf.

Tips voor meer geduld:

Focus verleggen
Inmiddels verder gegaan met twee andere interessante vakken: Klinische Gespreksvoering en Seksuologie. Ik moet zeggen dat het helpt om de focus te verleggen.

Duidelijkheid
Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik na drie weken een herinneringsemail zal sturen om te checken of mijn email er niet tussen door geglipt is. Ik geef het dus nog even tijd en kan het daardoor ook beter loslaten. Duidelijkheid is echter wel belangrijk. Beide partijen moeten weten wat ervan hen verwacht wordt.

Herken je dat gevoel van ongeduld? Je wilt sneller dan het op dit moment gaat. Jij bent er klaar voor, maar de ander kennelijk nog niet.

Het gezegde ‘Geduld is een schone zaak’ bestaat niet voor niets 😉

geduldVertrouwen
Door te oefenen met geduld (zakelijk en privé) is het belangrijk om vertrouwen te blijven houden. Vertrouwen in de goede afloop, in de ander en in jezelf. Ieder heeft zijn eigen proces en dat loopt natuurlijk niet altijd synchroon met jouw wensen.

Inleven
Door je in de ander in te leven kan je meer geduld opbrengen voor de ander.

Geduld met jezelf hebben
Daarnaast is geduld met jezelf hebben ook heel belangrijk. Ik zie het ook regelmatig in mijn praktijk dat cliënten hun doel het liefst in één grote stap willen halen en daarbij weinig geduld met zichzelf hebben. ‘Ik weet het nu, dus waarom lukt het dan nog niet?’ Maar zo werkt het niet. Je hebt tijd nodig voor jouw eigen proces, om bijvoorbeeld bepaald gedrag in een nieuwe context uit te proberen, en met vallen en opstaan te merken dat het de ene keer beter gaat dan de andere.

Wat telt is, dat er beweging in zit richting jouw doel. Je kunt het beste een open houding gericht op leren aannemen, zodat je jezelf toestaat om fouten te maken.

Geduldig zijn is ook liefdevol geduld opbrengen voor jouw eigen ongeduld.

Wat levert geduld hebben je op?

  • Je gaat relaxter door het leven want je ervaart minder stress
  • Je hebt betere sociale contacten, want je gunt een ander zijn/haar eigen tijd en/of proces
  • Je behaalt lange termijn doelen beter
  • Persoonlijke ontwikkeling: je verlaat namelijk je comfortzone en ontwikkelt jezelf

En zo is dit weer een mooi recept voor meer positieve energie! We zijn nooit uitgeleerd 🙂

Ons geduld zal meer bereiken dan onze kracht – Edmund Burke, filosoof (1729-1797)

Succes en Keep Calm, be Patient!

Caroline

* Sinds de oudheid is er veel discussie over welke methode geschikt is om tot wetenschappelijke kennis te komen en wat wetenschap onderscheidt van pseudowetenschap. De opdracht was aan te geven wat naar mijn mening wetenschappelijke kennis van pseudowetenschap onderscheidt, bij welke  filosofische stroming dit het beste aansluit en of de discipline Psychologie voldoet aan mijn beschreven criteria, in totaal maximaal 1500 woorden.

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+ 

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.