geluk

Ik heb altijd geluk

Onlangs las ik in het boekje ‘Op goed geluk’ van Toon Tellegen de volgende regel:

‘……Boven zijn bed hing een bord, waarop stond: ‘Ik heb altijd geluk’, dat hij ooit ergens ver weg in de steppe, had gevonden …’

Stel je voor dat je elke dag op staat met de woorden ‘Ik heb altijd geluk’ en je ook de dag weer afsluit met de positieve overtuiging ‘Ik heb altijd geluk’ …. Zou dat niet een belangrijk verschil maken?

Als je er daadwerkelijk in gelooft dan weet ik zeker dat het geluk je toelacht en je het overal ziet. Want dat is natuurlijk waar het omgaat. Dat je het geluk kunt zien en ervaren want er komen dagelijks voldoende gelukkige momenten op jouw pad, maar interpreteer je die ook zo? De bekende vraag ‘Is het glas half vol of half leeg?’

Jouw overtuiging bepaalt grotendeels hoe je de wereld gewaar wordt en het is aan jou waar je de focus op legt.

good dayPositieve mindset

De overtuiging ‘Ik heb altijd geluk’ helpt je om de positieve mindset vast te houden en gelukkige momenten ook daadwerkelijk waar te nemen. Bovendien roepen positieve gevoelens  weer andere positieve gevoelens op die jouw veerkracht en welzijn verhogen.

 


Broaden-and-build-model

‘Volgens het broaden-and-build-model (Fredrickson, 1998, 2001) leiden positieve emoties tot een verbreding van de aandacht, de cognitie en het handelen (broaden-effect). Iedere emotie levert hierbij zijn eigen unieke bijdrage aan het proces van verbreden.

Plezier zet bijvoorbeeld aan tot spel en creativiteit. Interesse nodigt uit om te onderzoeken, nieuwe informatie en ervaringen op te doen en meer te leren. Sereniteit nodigt uit om te genieten van het huidige moment en om manieren te vinden om dit soort momenten vaker te beleven.’ *

‘Op langere termijn leidt dit tot groei, onwikkeling en sociale verbondenheid (het build-effect).’  **(zie ook mijn blog De positieve energie van reizen).


Balans

Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat er naast positieve emoties ook ruimte is voor negatieve emoties en dat beiden komen en gaan en bij het leven horen. Het toestaan en verwerken van negatieve emoties is (ook) essentieel om te floreren.

De boodschap van ‘Ik heb altijd geluk’ is dus niet het vermijden van negatieve emoties maar daarnaast oog hebben voor de schoonheid van het leven, die er altijd is.

gelukSep

Sinds een paar weken hebben we een jong rood katertje Sep (nu 14 weken). Een ontzettend lief, avontuurlijk en mooi katje. Zijn kijk op het leven is wel duidelijk ‘Ik heb altijd geluk’. Elke dag is weer een avontuur en als hij weer eens een uithaal krijgt van onze oudere kat Jambo, dan geeft kleine Sep het niet op. Hij zoekt altijd de verbinding en blijft ondernemend en lijkt te verwachten dat het contact met Jambo toch wel een keer goed zal komen.

 

Ik wens je veel geluk toe en jouw reactie is van harte welkom.

Caroline

 

bronvermelding:

*Bohlmeijer, E., Bolier, L., Westerhof, G., & Walburg, J.A. Handboek positieve psychologie, 2013. Amsterdam: Uitgeverij Boom, blz. 106

** Tijdschrift Positieve Psychologie, nummer 1, oktober 2015, blz. 93

 

Vond je deze informatie interessant? Wil je dit bericht dan delen met jouw vrienden en netwerk via de shareknoppen? Alvast bedankt.

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+