Loslaten met Mindfulness

De afgelopen weken ben ik een paar keer iets kwijt geraakt wat mij dierbaar was en bij beide keren had ik het nog maar kort:

boom

 1. mijn Woolridge jackje laten liggen bij de sportschool en heb ik niet meer teruggevonden.
 2. een favoriete oorbel, die ik nog maar een week had, verloren tijdens een wandeling.

Natuurlijk was ik niet blij en heb ik allerlei acties ondernomen om mijn spullen terug te vinden, maar dat mocht helaas niet baten. Toen heb ik mijn verlies maar genomen en het losgelaten. Gelukkig kon ik ongeveer hetzelfde jasje en oorbellen nogmaals kopen.  Wederom zo blij als een kind 😉 Uiteraard let ik nu wel heel erg goed op dat ik niets verlies of achterlaat.

Veerkracht

Wat mij opvalt in bovenstaande is het kunnen loslaten en wederom weer heel blij kunnen worden. Die veerkracht is essentieel om met tegenslag om te kunnen gaan. Hoewel dit voorbeeld materiële zaken betreft en ik het verlies kon compenseren gaat het om het idee.

Je kunt het ook doortrekken naar loslaten van boosheid, angsten, oude patronen, relaties die niet meer goed voor je zijn en ga zo maar door. Zodra je het er laat zijn, kun je het ook weer loslaten en komt er weer ruimte voor nieuwe positieve energie.

Loslatenvrijheid

Een mooi citaat van Thich Nhat Hanh dat hierbij aansluit:

Woede, wrok, angst …. door los te laten ervaar je vrijheid, de belangrijkste voorwaarde voor jouw geluk.
 
 

Mindfulness

Loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Mindfulness kan je helpen bij het loslaten. Mindfulness is doelbewust aandacht geven aan wat er is, op het moment zelf en zonder te oordelen. Dit helpt om meer in het hier en nu te leven en minder bezig te zijn met verleden en toekomst. Zijn i.p.v. doen.

wolkenJe kunt het vergelijken met de wolken die voorbij drijven: een donkere wolk wordt weer gevolgd door het licht van de zon. Door er niet van weg te gaan en je er ook niet door mee te laten slepen, maar er gewoon te laten zijn, maak je ruimte voor wat er op dit moment is en kun je het ook weer loslaten. Ertegen vechten heeft geen zin. Het is er toch al. Dan kun je er beter maar gewoon naar kijken en zien wat er is.

 

mindfulnessDoor de ervaring te laten zijn, laat je haar los en kan ze gaan.

Belangrijke waarden hierbij zijn:

 • bewustwording
 • mildheid
 • geduld
 • niet streven
 • compassie
 • acceptatie
 • vertrouwen
 • open houding
 • niet oordelen

 

Een oefening

Ga comfortabel zitten en breng je aandacht naar de adem.

Geef jezelf toestemming om te rusten in het ‚zijn’.

Laat bij elke uitademing het vorige moment los.

Je last, je herinneringen, je problemen….

Gedachten die je aanmanen om controle te houden,

Gedachten die je iets willen laten doen.

Ze zijn niet de realiteit.

Laat je niet betoveren. Laat los, laat zijn.

Open je voor het hier en nu. Alles is aanwezig.

Verwelkom ieder nieuw moment als fris en mysterieus.

Uit boek: Kleine momenten van mindfulness, David Dewulf

Wetenschappelijk bewijs

De positieve werking van mindfulness is al regelmatig wetenschappelijk onderzocht en vastgesteld. Een interessant programma dat hier aandacht aan besteedt is de ‘Britse documentaire ‘Don’t Worry, Be Happy’ waarin presentator Michael Mosley onderzoekt hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven.

7 weken lang elke dag 10-20 minuten ‘niets’ doen en focussen op jouw ademhaling heeft al een positief effect op lichaam en geest: meer innerlijke rust, ontspanning en tevredenheid. Oefening baart kunst en blijven doen is essentieel voor het beste resultaat. Doe niet te veel je best. Het is geen prestatie maar een traktatie 😉

Wil je meer weten over mindfulness voor meer positieve energie in jouw leven, neem dan contact met mij op. Ook voor bedrijven organiseer ik met plezier een mindfulnesstraining  op maat

Tot slot wens ik je gezellige kerstdagen en een mindful 2015!

 

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+