uitstellen? Waag de sprong

Uitstellen? Niets is wat het lijkt …

Heb je ook wel eens last van het uitstellen van zaken waar je tegenop ziet om wat voor reden dan ook? Je bent niet de enige.

Een mooi voorbeeld van mijn uitstellen is een drietal laatste onderzoeksvakken van mijn studie Pyschologie die ik niet voor niets tot het laatst bewaard heb.

Onlangs heb ik een daarvan met succes afgerond en ook nog eens boven verwachting snel en met een ruime voldoende. Ik was blij verrast en heb het vak zelfs met plezier gedaan. Kortom waag de sprong.

Waarom uitstellen? Wat maakte dat ik er tegenop zag?

  • eerdere ervaring met onderzoeksvakken => kostte mij meer tijd en energie dan de andere vakken
  • minder affiniteit met het doen van onderzoek => het toepassen van o.a. statistische technieken is niet mijn ding

 

Wat ik verder opmerkte

  • voor deze ‘lastige’ vakken scoorde ik relatief hoge cijfers (waarschijnlijk omdat ik er zoveel tijd en energie in stak) en dat gaf/geeft veel voldoening
  • naarmate de studie verder vordert merk ik dat kennis en ervaring samenkomen en dit zorgt ervoor dat ik gegroeid ben in het doen van onderzoek, waardoor ik er nu minder tegenop zie en het mij makkelijker afgaat.

 

Wat heb ik ervan geleerd?

  • mij minder laten beïnvloeden door mijn eigen gedachten (lastige vakken) of meningen van anderen over die vakken. Tenslotte is het elke keer weer een unieke ervaring en is alles altijd in beweging dus niets blijft hetzelfde.
  • mijn zelfeffectiviteit* is gegroeid door de studie. Door mijn doorzettingsvermogen, ook als het lastig werd gewoon doorgaan met goed resultaat!

*  In de theorie van het sociaal leren van Bandura (p. 70-71) wordt er sterke nadruk gelegd op het feit dat het voor mensen belangrijk is te beseffen dat men een situatie onder controle heeft, dat men deze beheerst. Belangrijk hierbij is dat de persoon door zijn/haar gedrag het gewenste resultaat verwacht.

Hierbij spelen doeltreffendheidverwachting (vertrouwen in eigen kunnen) en resultaatverwachting (gewenst resultaat in algemeen) een belangrijke rol. Het is vooral de kracht van het vertrouwen in eigen kunnen (zelfeffectiviteit), die ervoor zorgt dat mensen moeilijke dingen doen. Heeft de persoon een lage verwachting van beiden dan kan de persoon bijvoorbeeld vermijdend gedrag vertonen.

Bron: Lang, G. & Van der Molen, H.T., Psychologische Gespreksvoering, 16e herziene druk, 2014. Amsterdam: Uitgeverij Boom Nelissen, Amsterdam


 

En wat kun jij met deze informatie?

De kans is groot dat het zo niet alleen bij mij werkt maar ook bij jou. Ik hoor dat regelmatig terug. Dus merk je bij jezelf een vorm van uitstellen, vraag  jezelf dan het volgende af:

  • Waar zie jij tegenop? Wat stel jij uit?
  • Welke (negatieve) gedachten heb je erover?
  • En als je gewoon begint, wat merk je dan op?
  • Wat kun je hiervan leren?

 


Happiness lies in the joy of achievement and the thrill of creative effort – Franklin D. Roosevelt


 

Succces en ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Enjoy your life!

Caroline

Vind je deze informatie interessant? Wil je dit bericht dan delen met jouw vrienden en netwerk via de shareknoppen? Alvast bedankt.

 

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+