Tekeningen kunnen in het therapeutisch proces een hulpmiddel zijn om bij de cliënt onbewuste gedachten, gevoelens en emoties naar boven te laten komen. Door middel van symbolische taal in de tekening kan dit zichtbaar worden. Door systematische analyse van een tekening kan bewustwording en inzicht met betrekking tot deze boodschappen bevorderd worden.

Waar woorden soms om de kern heen draaien, communiceert een tekening direct met het onbewuste en is dus minder beïnvloedbaar. Beelden zijn een onderdeel van onze eerste ervaringen, veel van onze gedachten zijn opgeslagen in beelden, ook toen wij nog niet konden praten. Tekeningen kunnen helend werken, doordat de cliënt innerlijke beelden naar buiten brengt en ze op het papier een concrete vorm geeft. Praten over een tekening kan ook veiliger en makkelijker zijn dan rechtstreeks praten over jezelf, je gevoelens of problemen.

Voor mijn afstudeerscriptie heb ik gekozen voor het onderwerp Hoe inzichtgevend tekenen een bijdrage kan leveren in de Integratieve Psychotherapie. Voor dit doel heb ik contact gezocht met analytisch tekentherapeut Germa Borst, die mij veel geleerd heeft over deze boeiende vorm van therapie. Om het zelf te ervaren heb ik bij Germa tekensessies gedaan. Ook heb ik tijdens mijn laatste jaar van mijn studie inzichtgevend tekenen geïntegreerd bij het begeleiden van mijn cliënten. De resultaten waren verbluffend en hebben veel inzicht en verwerking opgeleverd.

Wil je meer weten? Bel of neem contact op.