zelfleiderschap

Zelfleiderschap in tien haalbare stappen

Zelfleiderschap wordt door Neck en Houghton (2006)* omschreven als
Jezelf dusdanig beïnvloeden zodat je

  • optimaal gemotiveerd bent
  • weet waar je naar toe gaat
  • optimaal presteert

Dat kan natuurlijk zowel privé als zakelijk. Het gaat om de actieve houding.

Effecten van Zelfleiderschap

  • verhoogde prestatie
  • verhoogde motivatie
  • verhoogde carrière tevredenheid
  • proactieve stresscoping
  • verhoogde self-efficacy (het vertrouwen in je vermogen om specifiek gedrag in verschillende omstandigheden uit te voeren)

Een win-win-situatie voor bedrijf en werknemer.

Vertrouwen en openheid in een bedrijf zorgen voor een veilige omgeving en stimuleren Zelfleiderschap.

Kernwaarden

Zelfleiderschap is de regie in eigen hand nemen. Om vanuit je eigen verlangens, dromen en kernwaarden (dat wat je echt belangrijk vindt) sturing te geven aan jouw eigen leven. Hierbij spelen jouw behoeften een belangrijke rol en spreek deze ook uit.

Zelfleiderschap is luisteren naar je innerlijke stem vanuit een liefdevolle en milde houding naar jezelf en anderen.

Zelfleiderschap is zorgen dat je voldoende energie hebt en houdt, dus je grenzen kunt aangeven wanneer blijkt dat je even een pas op de plaats moet maken.

Rust en ruimte

Zelfleiderschap is invloed uitoefenen en keuzes maken. Zorgen voor rust en ruimte voor jezelf en dit ook de ander geven indien nodig. Het is heel zinvol om zo nu en dan uit te zoomen om te zien wat er speelt en wat jouw bijdrage hierin is.

Zelfleiderschap is ook kiezen hoe je reageert op lastige omstandigheden. Wat doe je als het tegenzit? Ken je je eigen patronen? Loop je weg,  gedraag je je als slachtoffer, ga je de strijd aan? Zelfkennis en zelfreflectie zijn essentieel om jezelf te ontwikkelen en duren een leven lang.

Risico nemen

Zelfleiderschap is risico nemen. Weg van de gebaande paden en je eigen pad vormen is spannend. Een mooi citaat van filosoof S. Kierkegaard:

“Risico’s nemen brengt angst met zich mee, maar geen risico’s nemen betekent jezelf verliezen en risico’s nemen in de meest verheven vorm, betekent juist je bewust zijn van jezelf”.

 

Zelfleiderschap is verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen gedrag. Geen uitvluchten of naar de ander wijzen. Het is geen schande om sorry te zeggen als je inziet dat je het beter anders had kunnen doen. Het getuigt juist van kracht en toont zelfreflectie. ‘Je kan niet groeien zonder te knoeien’ (Mwah) las ik laatst op een kaart. Fouten maken is niet erg, zelfs noodzakelijk om verder te komen.

‘Je kan niet groeien zonder te knoeien’ (Mwah)

Samenvattend

Samenvattend zijn voor Zelfleiderschap onder andere de volgende stappen belangrijk:

  1. ken je verlangens, dromen en kernwaarden
  2. een milde houding naar jezelf en anderen
  3. geef je grenzen aan
  4. maak keuzes
  5. neem op tijd je rust
  6. creëer ruimte voor jezelf en de ander
  7. ken jezelf en jouw eigen patronen (zelfkennis)
  8. reflecteer op eigen gedrag
  9. durf risico te nemen
  10. neem verantwoordelijkheid

Kern van het verhaal is dat je zelf aan het stuur staat van jouw eigen leven. Omdat je vanuit jouw eigen drijfveren handelt, ben je optimaal gemotiveerd en weet je waar je heen wilt en creëer je de juiste omstandigheden om optimaal te presteren. En dit alles met als resultaat veel positieve energie en innerlijke kracht! Lees ook mijn blog 8 tips om in je Kracht te staan en blijven.

Succes en plezier!

 

Caroline  
 
* Neck, P., Houghton, J.D., (2006). Two decades of self-leadership theory and research Past developments, present trends, and future possibilities. Journal of Managerial Psychology, Vol. 21 Iss 4 pp. 270 – 295
 
Vind je deze informatie interessant? Wil je dit bericht dan delen met jouw vrienden en netwerk via de shareknoppen? Alvast bedankt.

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+