Help stress!! 9 tips om beter met stress om te gaan

Stress

Als jouw draaglast zwaarder is dan jouw draagkracht kun je stress ervaren. En met name als dit langer duurt en je steeds meer moeite hebt om te ontspannen kan stress jouw gezondheid ondermijnen.

Je merkt dat vaak al aan je ademhaling, die wat oppervlakkiger is en hoger zit. Je voelt meer spanning in je lijf, bv in je nek en schouders. Je kunt minder omgaan met momenten als het even tegenzit, je bent sneller geïrriteerd en dat merkt je omgeving vaak ook ;-). Je gaat maar door en voelt je moe.

Als je bovenstaande herkent kun je de volgende 9 tips toepassen om weer meer in balans te komen.

1. Slaap (kwalitatief) voldoende

Juist als je het druk hebt ben je geneigd langer door te gaan en ook later naar bed te gaan om iets af te krijgen. Als je dit te lang doet en je te weinig slaapt put je jezelf uit en wordt het gevoel van stress groter. Je wordt nog prikkelbaarder, hebt minder concentratievermogen, minder energie en verminderd reactievermogen.

De kwaliteit van slapen is echter belangrijker dan de hoeveelheid slaap. De eerste 4 tot 5 uur van de slaap zijn het belangrijkst en zijn nodig om fysiek en geestelijk te herstellen. Toch is dat voor veel mensen te weinig omdat er overdag te weinig tijd is voor ontspanning en de hersenactiviteit de hele dag hoog is (bron: ntr.nl/beterslapen/).

Je merkt zelf hoeveel slaap je nodig hebt om je de volgende dag goed te voelen. Ik voel mij bv uitgerust bij 8 uur slaap per nacht. Slapen is net zo belangrijk als voeding en beweging en met een voldoende en goede nachtrust kan je er de volgende dag beter tegen.

2. Regelmaat

Ga ongeveer elke avond dezelfde tijd naar bed en sta ook ongeveer op dezelfde tijd op. Je lichaam went aan dit patroon en je biologische klok hoeft zich zo minder aan te passen.

Neem de tijd om regelmatig (gezond) te eten. Sla geen maaltijden over om jouw concentratievermogen en energie op peil te houden.

Drink ook minimaal 1.5 liter water per dag. Een goede gewoonte is om de dag te beginnen met 2 glazen water omdat je lichaam na de nacht een aantal uren geen vocht heeft gehad. Tip is om vast een fles of kan water klaar te zetten, zodat je ziet hoeveel je al gedronken hebt en nog te gaan hebt gedurende de dag.

3. Zorg voor ontspanning

levenvanuitjekern.nlKlinkt logisch natuurlijk. Maar als je tijd tekort komt schiet ontspanning er vaak bij in. En toch is het heel belangrijk in drukke tijden regelmatig te kiezen voor ontspanning, bv een wandeling in de natuur, iets doen waarvan je tot rust komt en van kunt genieten. Zo vergroot je jouw draagkracht. Ik vind mijn ontspanning in de natuur, muziek, hou van kunst en ben dol op films uit het filmhuis en maak hiervoor ook tijd.

4. Neem tussendoor pauze

Door het nemen van een (korte) pauze tussendoor help je jezelf even afstand te nemen van waarmee je bezig bent zodat je daarna weer met een heldere en frisse blik kunt verder gaan.

5. Beweeg

Beweeg minstens elke dag 30 minuten. Handig als je dat kunt integreren in je dagelijkse doen en laten. Loop of fiets bv in plaats van de auto te pakken of neem de trap ipv de lift dan snijdt het mes aan twee kanten. Sporten is natuurlijk ook een heerlijke uitlaatklep. Zo tennis ik 1x per week en doe yoga.

6. Stel grenzen

Creëer ruimte voor jezelf door niet op alles ja te zeggen. Denk eerst goed na of je het wilt en of je het kunt waarmaken. Plan je agenda niet te vol. Durf nee te zeggen.

 

7. Stel prioriteiten

Als er veel op je bordje ligt en er ook nog deadlines spelen dan kun je heel gemakkelijk het overzicht verliezen. Schrijf daarom op wat er allemaal gedaan moet worden en stel jezelf de vraag wat het belangrijkst is en wat tot morgen kan wachten en hou je daaraan.

8. Humor

stressHumor helpt je spieren te ontspannen en jouw ademhaling verbetert hierdoor. Ook wordt de productie van stressgerelateerde hormonen verlaagd en wordt het immuunsysteem versterkt (Fry, 1994)*. Bovendien wordt je van lachen blij en helpt het relativeren. Dus lach dagelijks en als er niets te lachen valt zoek het dan op.

9. Doe ontspanningsoefeningen

Regelmatig bewust de spanning loslaten door middel van ontspanningsoefeningen helpt je om weer meer in balans te komen.

Simpelweg een paar minuten je aandacht richten op jouw ademhaling en zo even te stoppen waarmee je bezig bent, helpt je in het hier en nu te zijn. Telkens wanneer je merkt dat je afgeleid bent, breng je je aandacht terug bij je adem. Gewoon laten zijn. Doe het met een milde open aandacht zonder te oordelen (bron: In de maalstroom van je leven van Edel Maex)

Hoe eerder je bewust bent van jouw stress-signalen hoe eerder je er iets aan kunt doen zodat je weer sneller in balans komt. Zie ook 8 tips voor meer zelfvertrouwen die je helpen om beter met stress om te gaan.

Zoek op tijd hulp als je merkt dat je bovenstaande tips niet kunt toepassen en je gespannen blijft. Wil je beter leren met stress om te gaan en meer positieve energie en balans in je leven? Neem dan contact op met mij voor een afspraak.

Succes!

Caroline

* Fry, W.F. (1994). The biology of humor. Humor: International Journal of Humor Research, 7, 111-126.

 

 

betrokken – betrouwbaar – empatisch – oplossingsgericht

LEVEN VANUIT JE KERN Praktijk voor Coaching en Therapie
Meer positieve energie en balans zakelijk en privé!
Effectieve Communicatie – Stresshantering – Zelfleiderschap

Twitter LinkedIn Google+